Färskost
En ganska smaklös färskost, återfinns oftast på julbordet. Äts tillsammans med blana. Görs med fördel av mjölk direkt från bonden. Ingredienser: * 5 liter mjölk * Löpe Genomförande: Värm mjölken till 37 grader. Ta av från plattan och rör försiktigt ner ostlöpen. Låt ysta under lock, rör om ibland. Lägg en ren diskhandduk i botten på ett durkslag och häll över ostmassan. Låt rinna av. När osten runnit av sig är den klar. Förvara i en bytta med upphöjd botten, så att vätskan kan sippra ner och osten inte ligger i blöt. Servera med blana. Blana består av vispad grädde, messmör och vaniljsocker. Du vispar 2-3 dl grädde ganska hårt, tillsätt 3-5 msk messmör och lite vaniljsocker (efter tycke och smak). Häll upp i en skål och dekorera med kanel om du vill. Passar även till leverpastej eller som pålägg på hällakaka. |
En norrländsk julost, gräddad i ugn. Ingredienser: * 2 liter mjölk (minst 3%) * 2 kanelstänger * 3 dl grädde * 3 dl sirap * 1 msk vetemjöl * 2 msk ostlöpe * 2 st ägg Genomförande: Koka mjölk och kanelstänger ca 15 min. För att minska risken för att bränna mjölken kan du lägga några gamla kopparmynt eller annat värmetåligt mellan plattan och kastrullen. Sila bort "skinn" och kanelstänger. Vispa ihop grädde, sirap, vetemjöl, ostlöpe och ägg. Rör ner i mjölken. Häll över i ugnsform och grädda i ugnen på 150 grader i 2,5 timmar. Klart. |
En ost från fäbodskulturen. Den äts ofta på julbord men är idag väldigt sällsynt. Den görs med fördel på mjölk direkt från bonden. Mejerimjölken gör rörosten småkornig. Kardemumman ska vara stött, ej mald. Den malda kardemumman ger en stickig känsla i halsen. Ingredienser: * 5 liter mjölk * 2 msk ostlöpe * 3 bitar kanelstänger * 2 msk sirap * 1 msk stött kardemumma * 1,5 dl grädde och mjölk * 2 msk vetemjöl Genomförande: Värm upp mjölken till 37 grader. Ta av den av plattan och rör ner ostlöpen och kanelen. När massan har stelnat så pass mycket att den börjar släppa från kanterna, skär massan i kuber ända ner till botten. Ca 5 cm i diameter. Sätt tillbaka på plattan och låt koka sakta. Rör i botten ibland med träslev så du inte bränner massan. När klumparna börjar bli ljusbruna (efter ca 4 timmar) smaksätter du med sirap och kardemumma. Gör en redning av grädde, mjölk och vetemjöl som du sedan rör ner. Låt kallna. Klart! |
En av Frankrikes äldsta färskostar. Väldigt populär bland ostmakare då den är en perfekt ost att exprimentera med, tillsätt tex vitlök eller andra kryddor och örter. Kommer snart recept på cheesecake och scrambled eggs innehållande denna ost. Receptet ger ca 500gram färdig ost Ingredienser: * 4 liter getmjölk * 1 dl Bollnäsfil eller annan bakteriekultur * Löpe * 1-2tsk salt Genomförande: Se till att noga sterilisera dina kastruller och annan utrustning som kommer att användas genom att koka dem i vatten. Värm mjölken till ca 19 grader. Tillsätt bakteriekulturen och rör noga så att den fördelas jämnt. Häll i löpen under konstant rörande(om du använder löpe i tablett-format, löser du det först i lite kallt vatten innan du tillsäter det). Fortsätt röra några minuter. Ta av från kokplattan och lägg på ett lock. Låt stå över natten i rumstemperatur (ca 20 grader). Nästa dag kontrollerar du att ostmassan har koagulerat tillräckligt. I våran guide går vi igenom hur du kontrollerar koaguleringen (kommer snart). Har inte ostmassan stelnat tillräckligt låter du den stå längre. När ostmassan har stelnat klart skär du den i kuber, ca 1,5cm i diameter. När du skurit ut kuberna förbereder du en ren destillerad linneduk (kökshanduk kan gå bra) som du lägger över ett durkslag. För sedan försiktigt över ostkuberna till duken. Häll över vasslen på slutet och låt rinna av. När den mesta av vätskan runnit av tar du dukens hörn och lyfter upp den så att den bildar en påse med ostmassan i botten. Snöra ihop "påsen" i toppen och häng den i kylskåpet över natten med en skål under för att samla upp den vätska som rinner ur. Nästa dag tar du ur osten ur påsen och lägger den i en bunke. Strö över en till två teskedar salt och arbeta un saltet noga. Mer salt ger en kraftigare smak och längre förvaringstid. Nu är osten klar. Du kan forma den i en cylinder eller annan form (den klassiska Neufchatel är hjärtformad) och förvara den sedan i bytta i kylskåp. |
Ricotta är en relativt lätt italiensk ost att göra på den vassle som blir över från tillverkningen av en annan ost. Ingredienser: * Överbliven vassle från tidigare osttillverkning. Genomförande: Se till att det är så få ostkuber kvar i vasslen som möjligt. Ostkuberna kommer annars att ge segare klumpar i den fördiga ricottan. Låt vasslen stå cirka ett dygn i rumstemperatur så att den surnar. Efter att vasslen surnat är det dags att hetta upp den. Enklast är att värma vasslen i en kastrull nersänkt i en annan vattenfyld kastrull (vattenbad). På så sätt minskar risken att bränna vasslen då vi nu ska värma den upp till strax under kokpunkten, ca 95 grader. Du kommer att se hur ett vitt skum bildas på ytan uder uppvärmningen. Det är detta skum som senare kommer att bli ricottan. Rör noga, bränner du vasslen är osten så gott som förstörd. När du nått ca 95 grader tar du av kastrullen från plattan och och lägger på ett lock. sedan får den stå och svalna tills den är ungefär nere i ca 37 grader. Du ska nu ha fått något som liknar vita moln som flyter i en genomskinlig, gul-grön vätska. Förbered nu en ren kökshandduk ovanför en annan kastrull eller annat att tappa över till. Försök att försiktigt hälla över så mycket av vätskan utan att förstöra "molnen". Avsluta med att flytta över ostmassan till handuken och låt rinna av ordentligt (kan ta upp till 3 timmar). Därefter lyfter du upp hörnen på kökshandduken och formar på så sätt en påse med ostmassan i botten. Knyt ihop påsen ordentligt i toppen och häng den i kylskåpet med en skål under. Låt den hänga över natten för att vätskan ska kunna sipra ur. Nästa dag har du fått en grynig, smetig färskost. Ricotta! Lägg den i en burk och förvara i kylskåpet eller använd den direkt till matlagning. Ricottan håller inte särskilt länge men går bra att frysa för längre förvaring. Sugen på att laga mat med ricotta? Snart kommer recept på cannoli, lasange och ravioli innehållande ricotta. |