Osttillverkning
Tänk att du kan ta något så vardagligt som mjölk, och förvandla det till något med en näst intill obegränsad smakvariation, längre hållbarhet och lättare packa med sig. På den här sidan går vi igenom hur en ost tillverkas, och avslutar med ett enkelt basrecept för att göra sin egen ost hemma.
Hur går det till?
Först och främst måste vasslen skiljas från mjölken, vasslen är den del som innehåller mest vatten, men även laktosen, B-vitaminer, mineraler och en del protein. Kvar blir den fastare massan med fett, protein, fettlösliga vitaminer och mineraler. Det är denna del som blir ost.
Nu skall osten börja ta form, koagulera, detta görs antingen naturligt med mjölksyrabakterier eller genom tillsättning av löpe. När koaguleringen har fått pågå en tid har en geléliknande massa bildats. Denna skärs i kuber (desto mindre kuber, desto fastare ost). Denna procedur kallas brytning och avgör om det är en hårdost eller mjukost vi tillverkar.